Home  |  Search  |  SiteMap  |  Contacts  |    
 
 

 

28.07.2017

Българска индустриална група АД се сдоби с „извънземни“
„Извънземните“ - така нарече екипът на Българска индустриална група АД по време на обучението си с ново супер сканиращо устройство с обхват 9 метра и промишлен 3D принтер. Двете машини са част от комплекса техника, доставен по проект “Внедряване на модерни технологии и машини за повишаване на конкурентоспособността на Българска индустриална група АД” на обща стойност 1,7 милиона лева. Машинният комплекс е доставен от фирми в Англия, Чехия,САЩ, Израел и България. На работната площадка пристигнаха и двама специалисти по
поддръжката на най-скъпата част от оборудването – центрите с цифрово-програмно управление “Ямазаки Мазак Сентръл Юръп”. Те настройваха машините така, че да бъде постигната обявената прецизност на металообработка от хилядни от милиметъра. Според инж. Димо Зафиров – председател на съвета на директорите на Българска индустриална група АД – двата центъра „Мазак“ са „мерцедесите“ в металообработката. С тях Българска индустриална група АД ще обработва черни и цветни метални детайли с размер до 3 метра. Тези размери засега са непостижими за металообработващите предприятия в Пловдивска област. Крайният резултат ще бъдат части за автомобили, самолети, военни изделия, багери и друга едрогабаритна техника. До края на септември 2017 година Българска индустриална група АД ще трябва да изпълни и първата си поръчка с новите машини. Обучението на шестима работници ще приключи в следващите две седмици, като целта на
пловдивската фирма е да постигне трисменен режим на новозакупената техника. Това е начинът бързо да възстановим инвестираните средства, коментира инж.
Зафиров. 60 на сто от инвестицията се финансира по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, процедура “Подобряване на производствения капацитет на МСП”.
  

  

  
 
 
08.08.2017

Фил Филипов възлага най-големите детайли на багерите „Atlas” на Българска индустриална група


Инженер Димо Зафиров - председател на съвета на директорите на Българска индустриална група АД съобщи днес по време на пуска на новия производствен участък в предприятието името на първия клиент. Това, разбира се е Фил Филипов – български предприемач и индустриалец, който иска от пловдивското предприятие качествени голямо габаритни детайли за строителни машини „Atlas”. В свое обръщение към екипа на Българска индустриална група той каза най-важните параметри на сделката – вземам ги от вас, защото ми гарантирате качество, а цената ви е много конкурентна.
Общата стойност на проект “Внедряване на модерни технологии и машини за повишаване на конкурентоспособността на Българска индустриална група АД” е 1,7 милиона лева. Финансира се с европейски средства чрез оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, процедура “Подобряване на производствения капацитет на МСП” . „С двата робота „Мазак“ , със сканиращо устройство с обхват 7 метра и промишлен 3D принтер, както и с екологичната българска машина за нанасяне на антикорозионни покрития ние „избутваме“ конкурентите си на разстояние 400 километра на юг и на около 1200 километра на север“ - коментира инж. Димо Зафиров. На практика машини с подобни възможности има най-близо в Истанбул и никъде другаде в Югоизточна Европа. Новата инвестиция дава конкурентни предимства на пазарите за авиационни продукти, автомобилни продукти и за отбранителната индустрия. Вече имаме поръчки за българския военно-промишлен комплекс, каза председателят на съвета на директорите на Българска индустриална група АД. Към новите производствени възможности на компанията проявиха интерес и от Тракия икономическа зона. Според инж. Пламен Панчев - съсобственик и управител на ТИЗ - собствените инвестиции във високотехнологични производства са добрият начин да привличаме нови партньори в зоната. Отмина времето, в който някой идваше тук заради евтина работна сила. Сега се търсят индустрии с висока добавена стойност и високо квалифицирани специалисти, каквито несъмнено работят в Българска индустриална група, коментира инж. Панчев
Двата робота ще извършват сами всички операции, които им задават инженерите на компанията. Ценното е, че роботите могат да обработват едновременно няколко детайла. Но програмирането на роботите е по възможностите само на добре обучени инженери. Всеки робот ще произвежда гама продукти – от малки прецизни детайли до детайли с размер 3 метра като самолетни витла и турбини. Според инж.Димо Зафиров с инвестициите в най-съвременна техника ще можем да задържим българския инженерен интелект в страната. Според него една от причините инженерните ни кадри да излизат да работят в чужбина е, че там имат перспективата на доброто индустриално оборудване. Сега вече го имаме и тук, а заплатите на хората, които ще работят с тези машини е висока за България, заключи инж. Зафиров.
За спецификата на своята работа с новите роботи инж. Иван Петров казва, че е усвоил нова професия – футуристичен метролог. Неговият колега инж. Боян Тодоров пък се шегува, че сега автоматизира труда на китайците. Двамата обясняват, че досега времето от образеца на детайла до неговото крайно завършване е било3-4 дни. Сега го правим за 15 минути, защото с новия скенер и 3D принтер съкращаваме дългия период на предпроизводствена подготовка, обясниха двамата инженери. Сканиращото устройство на Българска индустриална група АД е заимстван от най-добрите образци, ползвани в производството на самолетите Ербъс. Достатъчни са ни само 3 дни, за да откопираме абсолютно прецизно един съвсем нов и непознат за нас продукт, който се е появил на пазара, коментираха двамата инженери.

 

  

       

 

        
 
ОТЗВУК ОТ МЕДИИТЕ
Суперустройство заработи в Пловдив
Ново предприятие с "извънземни" мощности в Пловдив
Нова производствена база бе открита в Пловдив
    

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
Home  |  Search  |  SiteMap  |  Contacts  
     
 BIG AG • 23 Kuklensko Shousse, fl. 3, Plovdiv, Bulgaria • Tel.: +359 32 657 080 • www.big-bg.com • © 2020